Hoefgezondheid, No foot is no horse!

Wist je dat het paard eigenlijk "vijf harten" heeft? Met iedere stap die het paard zet pompt de hoef het bloed namelijk in en uit het been. Dit is cruciaal voor de gezondheid van de hoef en het paardenbeen. Wist je ook dat een hoefijzer deze pompwerking belemmert?

 

Alternatief?
Paardenliefhebbers stellen zich steeds vaker de vraag of er geen alternatief is voor het gebruik van hoefijzers. Steeds meer paardeneigenaren hebben de ervaring, en uit steeds meer onderzoeken blijkt, dat indien paarden op de juiste wijze worden gehuisvest,  gevoed en anatomisch bekapt, hoefbescherming vrijwel niet nodig is. De natuur heeft zelf een goede schoen voor het paard ontworpen!

Hoefkwaliteit?
Deze hoef kan echter wel in kwaliteit afnemen, bijvoorbeeld als het paard te weinig beweging krijgt en daardoor de pompwerking van de hoef niet goed functioneren kan. De hoef niet goed wordt bekapt. Paard hoefijzers heeft. Of als het paard altijd op zachte ondergronden loopt wordt de hoef zachter en groeit minder hard, want de hoef slijt op zachte ondergronden minder hard. Als je dan besluit vandaag ga ik eens even 25 km over het asfalt buitenrijden dan slijten de hoeven van je paard te hard. Hoef hardheid kan je opbouwen (meest ideaal) maar als dit te lang duurt kan je ook kiezen voor hoefschoenen om de hoeven te beschermen. 

Hoefbescherming
Als je paard slechts enkele uren per week bescherming nodig heeft, waarom dan hoefijzers gebruiken welke 24 uur per dag het hoefmechanisme (de pompwerking) belemmeren? Bij duursporten zoals TREC en endurance wordt steeds meer duidelijk dat een onbeslagen paard beter presteert dan een beslagen. Dit door de betere doorbloeding van het onderbeen. Hoefschoenen bieden hoefbeschermring die de gezondheid van de hoef niet in de weg staan.

Geschiedenis en ontwikkeling
Honderden jaren geleden veranderde het gebruik van het paard. Ipv vrij loslopen werden zij vaak opgestald (stands). Dit had grote gevolgen voor de vitaliteit van het paard(en de hoef). De enige oplossing op dat moment (door gebrek aan kennis over de oorzaak en door afwezigheid van andere materialen) was het hoefijzer. Ontwikkelingen stonden niet stil vanaf dat moment. Het wagenwiel van dat moment (een ijzeren hoepel rond een houten spaakwiel) werd vervangen door luchtbanden. Bladvering, torsievering schokbrekers ed werden uitgevonden om het verblijf op de wagen zo comfortabel mogelijk te maken. Bij de mensen werden de schoenen verbeterd. Klompen of schoenen met harde stugge zolen werden vervangen door schoenen met zachte, soepele, slijtvaste rubberen zolen. Soms zelf met luchtkamers erin om zoveel mogelijk demping te creeeren. Al deze nieuwe materialen en technieken kunnen ook gebruikt worden om de hoefbescherming te moderniseren, zo bestaan er al meer dan 40 jaar hoefschoenen. Er is tegenwoordig een breed scala aan hoefschoenen beschikbaar die een zeer goed alternatief zijn voor het hoefijzer als toch hoefbescherming noodzakelijk is.

Zie hieronder het assortiment producten wat wij hebben te bevordering van gezonde hoeven en paardenbenen! Voor hoefschoenen bieden we ook hoefschoenenpasservice aan. 

Sorteer op
© 2010 - 2020 Becidor | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel