Onderhoud van EDIX producten

Bij EDIX zadels worden informatie folders over onderhoud, leerverzorging en het reinigen van pads geleverd. Hierin staat informatie hoe je dit het beste kunt doen. Hieronder een korte samenvatting.

Onderhoud wol en/of lamsvel:

Opbergplek
Schimmels, mijt en motten kunnen veel schade veroorzaken aan wol. Zorg daarom dat de wol in een afgesloten en vochtvrije ruimte ligt. 

Wassen
Het is niet nodig om bont te wassen; regelmatig borstelen, luchten en uitkloppen is genoeg. Als er harde plekken ontstaan bijvoorbeeld door opgedroogd zweet kunnen deze er met een gewone haarborstel uitgeborsteld worden. Vervolgens is het goed om het bont af en toe met een mattenklopper uit te kloppen zodat het luchtig blijft. Mocht je het bontproduct weer fris willen hebben kan je hem buiten laten luchten. Zeker mistachtig weer of sneeuw werkt verfrissend en doodt eventuele bacteriën. Let wel op dat de wol niet direct blootgesteld wordt aan direct zonlicht.

Mocht je het product toch willen wassen moet hiervoor speciaal leder- wolwasmiddel gebruikt worden. Wol is van nature doordrenkt met lanoline, een natuurlijk wolvet die bijdraagt aan de goede eigenschappen van wol. Vele ongeschikte wasmiddelen onttrekken dit vet uit de wol waardoor het onherstelbaar beschadigd raakt. Een goede optie is het leder- wolwasmiddel van F.R.A. genaamd N5. Het wassen van de wol kan het beste met de hand en anders met een wolwasprogramma op maximaal 30 graden. De wol mag absoluut niet in de droger, hang het in plaats daarvan op maar niet bij een verwarming of in direct zonlicht. 

Onderhoud leder:

Opbergplek
Vocht en zonlicht kunnen veel schade veroorzaken aan leer waardoor het sneller breekt. Zorg er daarom voor dat het leer in een vochtvrije en donkere ruimte ligt.

Onderhoud
Het is belangrijk om je leerproducten regelmatig te onderhouden, ook als je ze niet gebruikt. Dit doe je door het te reinigen en vervolgens te voeden met lederproducten. Veel ongeschikte middelen tasten de kwaliteit van het leder aan waardoor het onherstelbaar beschadigd raakt. Pas bij het verzorgen van je lederproducten op je eigen handen, want de producten zijn er op gemaakt om in de huid (en dus ook in leer) te trekken.

Begin met het reinigen van het leer, dit doe je met een vochtige doek of spons en lederreiniger of zadelzeep. Hiermee wordt vet en vuil verwijderd en komen de poriën van het leer open te staan. Vervolgens kan je het leer voeden met lederolie of ledervet. Lederolie trekt dieper in het leer dan ledervet. De onderkant van het leder is over het algemeen poreuzer waardoor het hier beter intrekt. Overmatige voeding kan er echter voor zorgen dat het leer sneller uitrekt en dit zorgt ervoor dat het intrekt in andere onderdelen zoals de padding of de stiksels die daardoor zwakker worden. Als laatst het leer oppoetsen met een droge en schone zoek. Laat het leer daarna drogen in een open droge ruimte, maar niet in direct zonlicht.

 

Becidor.eu EDIX

Meer informatie:

Sorteer op
© 2010 - 2020 Becidor | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel