Sluiten

Categorieën

Filters
  Fenne van Becidor - Woensdag 19 April 2023

  Het Freeform concept

  Hoe werkt een Freeform zadel en wat hebben Freeform zadels voor unieke eigenschappen?

  Een Freeform zadel bestaat uit 4 losse onderdelen:

  1. Seat
  2. Beugelophanging
  3. Base
  4. Klittenbandkussens en/of pad met inlages

  Deze onderdelen zijn individueel van elkaar te bestellen en te verstellen. Waardoor een Freeform zadel voor vele ruiters en paarden geschikt gemaakt kan worden. Kern van het Freeform concept is dan ook dat:

  “Zadelbasis en zit vrij met elkaar zijn te combineren.”

  100% symmetrie

  Freeform zadels worden gemaakt met een unieke techniek. Het schuim, waarvan de bases en seats zijn wordt namelijk gegoten en daarna overtrokken met hoge kwaliteit Italiaans kalfsleer of indien gewenst vegan leer. Dit zorgt ervoor dat de zadels in de basis altijd 100% symmetrisch zijn ondanks dat ze hand gemaakt worden. Dit is één van unieke eigenschappen van Freeform. Daarnaast zijn er nog een aantal andere bijzondere eigenschappen welke worden weergegeven in de volgende afbeelding, hieronder volgt uitleg bij ieder nummer:

  Freeform concept

  1. Flexibele aluminium voorboog: De flexibele aluminium voorboog zorgt ervoor dat de zadels blijven meebewegen met het paard. Daarnaast zorgt hij voor schoft vrijheid, de voorboog is flexibel, maar wel zo stabiel dat wordt voorkomen, dat bij langdurig gebruik, de voorboog zijn stevigheid verliest en het zadel mogelijk toch geen schoft vrijheid meer geeft. Deze voorboog is handmatig zonder gereedschap te verbreden of te versmallen. De zitting moet van het zadel worden afgenomen (door middel van high performance klittenband). Duw de voorboog voorzichtig iets breder of smaller en bevestig de seat vervolgens weer op de base van het zadel. Vaak is het handig dit met z’n tweeën te doen.
   Freeform flexibele voorboog
  2. Verplaatsbare beugelophanging: De beugelophanging is verplaatsbaar, naar een punt wat, het beste past bij de beenpositie van de ruiter. Freeform levert hiervoor twee beugelophanging adapters, met smalle en brede beugelophanging, voor beugelriemen of fenders. Maar de Barefoot beugelophanging met haken is ook te gebruiken bij Freeform.
   Freeform verplaatsbare beugelophanging
  3. Schoftuitsparing: Standaard zijn de zadels voorzien van 9cm schoftuitsparing. Bij de standaard en short back maat is deze te bestellen in een extra lange schoftuitsparing van 13cm. Dit kan bij de extra short back modellen ook, maar bij extra short back is dit vaak te veel.
   Freeform schoftuitsparing
  4. 5 of 9 D ringen: Standaard worden de Freeform zadels geleverd met 5 D ringen. Ben je van plan veel te gaan rijden met zadeltassen? Dan kan je tegen meerprijs nog 4 D ringen extra aan je zadel krijgen. Zodat je die zadeltassen optimaal kan bevestigen.
  5. Optionele singelstoot patches: Bij sommige Freeform modellen, de closecontact zweetblad en kort zweetblad modellen zijn singelstoot patches extra comfortabel voor je paard. Deze kun je optioneel mee bestellen. Maar het hoeft niet.
  6. Fenders of beugelriemen: Freeform zadels kunnen worden gereden met fenders en beugelriemen. Ook zijn er smalle fenders beschikbaar, wanneer je opzoek bent naar het beste van beide werelden.
  7. Singelstoten: Voor de meeste Freeform zadels zijn er twee soorten singelstoten beschikbaar.
   1. De standaard singelstoten bestaat uit ronde D ringen met daaraan de singelstoten bevestigd. Doordat de D ringen rond zijn afgewerkt kunnen de singelstoten een beetje qua ligging worden aangepast op de vorm van de buik van het paard.
   2. De snel verwisselbare singelstoten bestaan uit 3 ronden D ringen waardoor de ideale positie kan worden gekozen voor de singelstoten. Deze singelstoten zijn makkelijk afneembaar door een nylon lus en daardoor dus gemakkelijk te verplaatsen maar ook te vervangen indien nodig.
    Freeform singelstoten

  Voor enkele modellen zijn ook de Centifire singelstoten beschikbaar. Deze zijn alleen beschikbaar bij korte zadelbasis modellen. Ze helpen bij het in perfecte balans plaatsen van het zadel en een extra stabiele ligging.

  Als laatste zijn er voor de western modellen 4 verschillende western singelsystemen beschikbaar.

  1. 3 way rigging
  2. Adjustable rigging
  3. C rigging in skirt
  4. Big-D rigging

   

  8. Singelsysteem: Alle Freeform zadels hebben en V singelsysteem in de zadelbasis/base verwerkt. Hiermee wordt de druk van de singelstoten over het gehele zadel verdeeld en voorkomen dat de druk van de singelstoten en beugelriemen allemaal op het zelfde punt terecht komen.

  9. Klittenbandkussens: Alle Freeform modellen zijn verkrijgbaar met klittenband kussens. De klittenbandkussens zorgen voor extra ruggengraatvrijheid, nog betere drukverdeling en schoudervrijheid. Er zijn drie modellen:

   1. Enduro
   2. Classic
   3. Western
    Freeform klittenbandkussens

  Ook kan het door gebruik van de klittenband kussens mogelijk zijn, geen pad met inlages te gebruiken maar normaal dekje. Ook kan het zijn dat het voor jouw paard juist handiger is om te kiezen voor een pad met inlages en de klittenband kussens weg te laten. Gebruik van beide samen, klittenbandkussens en pad met inlages kan ook. Dit bekijken we tijdens de zadelpasservice.

   

   

  Meer informatie over onze producten

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »