0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Fenne van Becidor - Maandag 16 November 2020

    Wat is er nu zo bijzonder aan een boomloos flexibel zadel?

    Flexibele boomloze zadels

    Wat is er nu zo bijzonder aan een boomloos flexibel zadel, en wat zijn nu eigenlijk de verschillen met "normale" zadels ?
    Boomloze zadels worden al eeuwenlang gebruikt door verschillende volkeren die dagelijks urenlang in het zadel doorbrengen.
    Het voordeel van (goede) boomloze zadels is dat ze zich supergoed naar de rug van het paard vormen en veel comfort bieden voor zowel paard als ruiter. Door de soepelheid van het zadel kan het paard vrijuit bewegen en voelen ruiter en paard elkaar beter aan, de communicatie verloopt veel duidelijker. Door de soepele verbinding kan de ruiter de bewegingen van het paard veel makkelijker volgen. Daardoor wordt het evenwicht en de bewegingsvrijheid van het paard zo min mogelijk verstoord + de ruiter kan snelle bewegingen beter aanvoelen en uitzitten.

    Een zadelboom:
    Een zadelboom is ontworpen om het ruitergewicht over een grotere oppervlakte van de rug te verdelen. Op zich is dit een heel goed idee! Alleen.... om dit idee in de praktijk ook goed te laten werken moet de zadelboom perfect op het paard passen. Als je heel veel geluk hebt (met de juiste boom en zadelmaker die een goede dag heeft) dan krijg je dit op een stilstaand paard nog wel voor elkaar. Als je dan zelf ook nog eens goed in het zadel past en er goed in evenwicht op zit, dan heb je zo in stilstand een perfecte drukverdeling voor elkaar!
    Alleen....je wilt natuurlijk met het zadel gaan rijden. En dan komt alles in beweging. Behalve de zadelboom....en daar zit het probleem.

    Pasvorm?
    Bij de meeste paarden past hun boomzadel in stilstand al niet perfect, het is ook heel moeilijk om dit te beoordelen. Zelfs zeer ervaren zadelmakers/ zadelpassers maken hierbij nog regelmatig fouten. Zij zijn immers ook maar eens mens. Hoe graag sommigen ook goed werk willen leveren. Maar het paard verandert ook van vorm (bijvoorbeel door training / huisvesting / drachtigheid...enz.) en 2 maanden later past het zadel zelfs in stilstand niet meer...

    Als je je eenmaal bewust bent van de nadelen van zelfs een goedpassende zadelboom door de vaste vorm en stijfheid, en dan ook nog beseft dat een echt goed passende boom überhaupt eigenlijk niet te garanderen valt dan gaan veel mensen toch op zoek naar iets anders omdat ze er geen goed gevoel en niet genoeg vertrouwen meer in hebben tijdens het rijden.

    Dat is voor de meeste mensen de reden om een boomloos zadel aan te schaffen: het besef dat een boomzadel teveel nadelen heeft.

    Uiteraard is ook een boomloos zadel niet voor elk paard en elke ruiter geschikt. Het perfecte zadel dat alle andere zadels overbodig maakt, bestaat niet. Ieder paard en iedere ruiter is immers anders. En iedere situatie. Boomloze zadels worden steeds populairder omdat ze minder kans geven op problemen.

    De in theorie beter drukverdelende boom blijkt in de praktijk vaak juist een slechtere drukverdeling te geven, zelfs bij op maat gemaakte zadels... Boomzadels kunnen snel bridgen, drukken, knijpen of scheef liggen, doordat de boom net niet helemaal goed past, ook al lijkt het vaak prima te liggen.

    Haken van de stijgbeugelriemen:
    Meestal zitten de ophanghaken voor de stijgbeugelriemen ook te ver naar voren op de boom :

    engelsezadelboom.jpg

    Hierdoor gaat het zadel nog extra duwen en knijpen rond de schoft zodra de ruiter teveel in de stijgbeugels gaat staan. Veel ruiters maken (te) veel gebruik van de stijgbeugels. Eigenlijk zijn de stijgbeugels hoofdzakelijk bedoelt om mee op te stijgen, en er je voet in te laten rusten. Licht rijden hoort een hele subtiele beweging vanuit de heupen te zijn, waarbij je je door het paard zelf wat uit het zadel omhoog laat veren. Sterker nog: in de meeste culturen wordt zelfs helemaal niet licht gereden omdat het voor het paard helemaal niet zo "licht" is! De ruiter die steeds opveert en daarmee het evenwicht verstoord van het paard, druk op de stijgbeugels zet waar vrijwel alle zadels helemaal niet op gebouwd zijn, en weer met een plofje terugkomt in het zadel....

    Voor een paard is het in principe veel fijner als je netjes stil zit in het zadel en gewoon ontspannen zijn bewegingen volgt. Maar hier in Nederland zijn we gewend om licht te rijden, dat we bovendien niet meer op een goede manier aangeleerd krijgen op de meeste rijscholen.  En dat veroorzaakt veel zadel - problemen. Zowel bij boomzadels als bij de boomloze zadels kan lichtrijden problemen geven.

    Jammer genoeg beweren sommige mensen domweg dat een boomzadel de druk beter verdeelt, maar dat is dus niet zo simpel.
    Men gaat hier uit van theorie en niet van de praktijk. Veel mensen willen ook niet geloven dat een boomloos zadel fijn voor een paard is. Ze hebben immers geleerd dat een zadelboom de druk verdeelt. Punt. En veel zadelverkopers vertellen dat ook graag aan hun klanten. Helaas vertellen ze er dan niet bij welke zwakke punten een boomzadel heeft, welke een (goed) boomloos niet heeft.

    Drukverdeling?
    In theorie is een boomzadel beter qua drukverdeling, maar slechter qua bewegingsvrijheid en contact met de paardenrug.
    In de praktijk valt zelfs ook die theoretisch betere drukverdeling zeer te betwijfelen, vaak veroorzaakt een boom JUIST drukplekken en heeft dus een meer negatieve werking als positieve.

    Ruiters:
    Bij boomzadels zijn 2 dingen de grootste probleemveroorzakers : de pasvorm van de boom (en evt. zadelkussens) , en de zit van de ruiter. Boomloos is dan veel simpeler. De boompasvorm problemen zijn er niet. Dan hou je nog de ruiter over die voor problemen kan zorgen.

    Een slecht zittende ruiter is op een boomzadel net zo vervelend als op een boomloos zadel. Bij een boomloos zadel heb je dan nog het voordeel dat het zadel meer gevoel doorgeeft en de ruiter zich sneller en makkelijker leert aanpassen aan het paard. De bewegingen zijn makkelijker te volgen en de zit van de ruiter verbetert snel, zeker met goede begeleiding en rijlessen. 

    Boom versus Boomloos
    Kortom: de reden voor mij en de meeste andere mensen om boomloos te gaan is simpelweg omdat boomzadels zo veel nadelen hebben, niemand je kan garanderen dat je zadel ECHT goed op je paard ligt tijdens alle bewegingen, de kans groot is dat het zadel je paard teveel belemmert, je daar constant zorgen over hebt.

    Bovendien heb je sowieso veel minder contact met je paard, de mensen die boomloos zijn gegaan merken dat het rijden veel leuker wordt: paard heeft er plezier in, loopt ruim en vrolijk, ontspant makkelijker, begrijpt de ruiter beter, ruiter krijgt een betere (onafhankelijke en rustige) zit...kortom: je word veel meer een team met je paard!

    Het is anders!
    De eerste keer is het natuurlijk totaal anders als een boomzadel. Natuurlijk is het vaak wel even wennen omdat zowel ruiter als paard dit type zadel niet gewend zijn. Daarom zijn er ook testzadels beschikbaar zodat je meerdere keren kunt rijden ermee om te ervaren of het iets voor jezelf en je paard is. Heel veel mensen en paarden die enthousiast met een Barefoot rondrijden vonden het de eerste paar ritten helemaal nog niet zo`n fijn zadel, je moet even je balans vinden en dan rijdt het super, dus meerdere dagen testen is het beste. Zie de pagina Testzadels voor meer info, wij hebben Barefoot, Startrekk en EDIX testzadels beschikbaar. Wil je liever dat iemand bij jou thuis deze zadels komt passen? Neem dan zadelpasservice.

    lovebarefootcheyenne.png

    Meer informatie over onze producten

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »