Sluiten

Categorieën

Filters
  Fenne van Becidor - Maandag 22 Mei 2023

  Hoe kies je de juiste zadeltas?

  Zadeltassen kopen we over het algemeen niet zo vaak. Een halster of hoofdstel komt vaker aan bod. Logisch want de meeste ruiters gebruiken zadeltassen lang niet iedere dag. Dus als je dan een zadeltas wil gaan kopen dan is dit een nieuw soort zoektocht die soms ook eindigt in een teleurstelling omdat het niet goed past of klappert. Ben je opzoek naar zadeltassen en zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan deze blog met een aantal handige tips!

  Zorg dat je bij het zoeken naar een geschikte zadeltas de volgende informatie hebt:

  Waar heb je de zadeltassen voor nodig?

   1. Je mobiel, hierover kan ik kort zijn. Je mobiel stop je nooit in je zadeltas! Als er iets gebeurt en je paard rent weg dan kan je niemand bereiken. Draag daarom je mobiel altijd op je lichaam. Zit hij niet lekker in je broekzak? Kies dan voor het heuptasje telefoon of de Cashel Ankle Safe.
   2. Een buitenrit dus je neemt ook een hoevenkrabber, portemonnee en sleutels mee.
   3. Benodigdheden voor een dagtochtje, dus ook wat te drinken, een boterham en een jasje.
   4. Een weekendje weg te paard. Een schone onderbroek, telefoonoplader, een borstel, ehbo setje en een beetje zeep is dan natuurlijk ook erg prettig.
   5. Een trektocht van een week. Nu ontkom je niet aan ook wat schone kleren. Ga je langer? Dan zul je misschien wat met de hand moeten wassen of ergens van de wasmachine gebruik moeten maken. Want je paard net zo vol pakken als je reiskoffer gaat “helaas” paardvriendelijk gezien niet.

  Zadeltassen zijn er groot en klein. Het is van belang een zadeltas te kopen die past bij waarvoor je hem gaat gebruiken. Is de zadeltas namelijk te groot voor de inhoud dan wordt de kans op klapperen namelijk vele malen groter. Een goed gevulde zadeltas kan je strak tegen je zadel vastbinden. Bij een zadeltas die half leeg is gaat dit niet zo goed en kan de inhoud dus alle kanten op klapperen, hobbelen en bonken tijdens de draf en galop. Dat is niet fijn voor jouw spullen maar ook niet fijn voor je paard of pony.

  Ga je op trektocht voor een week? Maar wil je de zadeltassen daarna ook nog weleens gebruiken op een buitenritje? Kies dan voor een mix verschillende maten tassen, met 1 zadeltas ga je het sowieso niet redden als je een week op trektocht gaat.

  Hoe groot is je paard of pony?

   1. Shetty
   2. Pony
   3. Cob
   4. Full
   5. Trekpaard

  Ook van belang. Want onze grootste tassen zullen tot ver op de billen van shetlandertjes en pony’s komen. Dat rijdt niet comfortabel voor je pony of shetlander. Wij hebben daarom in onze webshop de zadeltassen ook een paardenmaat gegeven. Zodat je een idee krijgt of hij past op je pony.

  Wist je trouwens dat het aan te raden is met een dekje 1 maat groter te rijden dan normaal als je op trektocht gaat? Zo liggen de zadeltassen niet op de vacht/randjes van je zadeldekje en heb je minder kans op schuurplekken of drukkingen. Gebruik je maat full? Ga dan opzoek naar een groot exemplaar. In boomloze dekjes zijn veel verschillende maten verkrijgbaar. Maar als je geen boomlooszadel hebt dan kunnen we ook een Grandeur dekje voor je bestellen in grote maat.

  Wat voor soort zadel heb je?

   1. Western
   2. Boomloos met een pommel/zichtbare voorboog
   3. Boomloos zonder zichtbare pommel of voorboog
   4. Engels dressuur, spring of veelzijdigheid zadel.

  Sommige zadeltassen zijn specifiek ontworpen voor een bepaald type zadel. Bijvoorbeeld voor bevestiging aan de fork van een westernzadel of de pommel van een boomlooszadel. Of speciaal voor een engels zadel. Maar er zijn ook wat unisize exemplaren. Dit vermelden we in de tekst, let hierop bij aankoop.

  Welke bevestiging mogelijkheden heeft je zadel?

   1. Hoeveel ringen heb je aan de voorzijde?
   2. Hoeveel ringen heb je aan de achterzijde?

  En waar zitten deze ringen? Hierin kunnen grote verschillen zitten, neem bijvoorbeeld deze EDIX Tudor en Barefoot Barrydale. De Barefoot Barrydale heeft wel ringen op de achterzijde, maar de Tudor standaard helemaal niet.

  Dat maakt bevestiging aan de achterzijde lastig maar niet onmogelijk. We hebben namelijk “flexibele D ringen” hiermee kan je extra D ringen maken aan je zadel. Bijvoorbeeld door deze flex d ringen aan je beugelriemhaak te bevestigen of door je singelstoot erdoor te halen.

  Wij verkopen geen sporen, maar wel sporenriempjes. Wist je namelijk dat de simpele nylon sporenriempjes ideaal zijn voor bevestiging van zadeltassen? Deze kun je precies op de goede lengte vast gespen doordat er geen gaatjes inzitten. Dit zorgt voor een mooi stevig resultaat.

  En dekjes met zadeltassen?

  Die bestaan natuurlijk ook. Maar over het algemeen zijn de vakjes niet zo groot dat je ermee op trektocht kan. Wel zijn ze ideaal voor dagtochtjes. Met uitzondering van je fles drinken kan dan alles er wel in. Je fles drinken wil je niet onderaan in je dekje hebben bonken op de ribben van je paard. Deze moet je goed vastbinden tegen je zadel aan. Je kunt deze dekjes eventueel ook gebruiken tijdens trektocht in combinatie met andere zadeltassen. Dan doe je wat zachte dingen in deze tasjes, zodat je paard geen gebonk op zijn ribben krijgt.  

  En onze laatste tip, maar wel een hele belangrijke:

  Ga je langer weg dan een dagje? Dan heb je waarschijnlijk meer dan 1 zadeltas nodig. Kies in dit geval altijd voor een zadeltas aan de voorzijde en de achterzijde van het zadel. Een deel van het gewicht van je zadeltas hangt aan je zadel. Als je alles aan de achterkant bint dan brengt dit je zadel uit balans en wordt de lendenen van je paard meer belast. Dit kan zeker bij langere trektochten tot problemen lijden. Zou wel alles in één grote tas passen dan is dit ook een reden om toch te overwegen voor twee zadeltassen te kiezen. Het voordeel van een tas aan de voorkant is tevens dat je hier tijdens het rijden een stuk gemakkelijker wat uit kan halen.

  Meer informatie over onze producten

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »