0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Fenne van Becidor - Maandag 16 November 2020

    Waarom toch een speciale pad nodig bij een Barefoot zadel?

    Waarom een speciale pad?

    Veel mensen vinden het maar raar dat een Barefoot zadel met een speciaal dekje met inlages gebruikt moet worden. De dekjes zijn duur en niet altijd even mooi...

    Vaak horen we: Een goed zadel heeft toch geen speciale dekjes nodig? Wanneer dat wel zo is past je zadel niet goed!

    Dit laatste klopt, tenminste wanneer je het over (Engelse) boomzadels hebt. De pasvorm en het drukverdelend systeem is echter totaal anders als dat van Barefoot met hun andere opbouw, de betere flexibiliteit en natuurlijk het ontbreken van de boom.

    Bij (engelse) boomzadels:
    Is het de bedoeling dat de boom en de zadelkussens de vorm van de rug en schoft goed volgen. Wanneer je bij een Engels boomzadel een speciale pad tussen zadel en paard moet leggen dan past je boomzadel inderdaad niet goed, want bij een goed passend Engels zadel hoor je niet meer dan een dun dekje te gebruiken om het leer van het zadel te beschermen tegen het zweet van het paard. In Engeland zelf is het van oudsher zelfs gebruikelijk om helemaal geen dekje te gebruiken maar het zadel gewoon direct op het paard te leggen.

    Bij Barefoot:
    Is er voor gekozen om dit anders te doen, geïnspireerd door western(boom)zadels die geen kussens hebben waardoor ze altijd alleen maar met een goede dikke en schokdempende westernpad gebruikt mogen worden. Een westernzadel is niet compleet zonder een goede bijpassende westernpad. Zadel en pad werken samen om het paard te beschermen. Zo geldt het ook voor de Barefoot-zadels. Zadel en pad horen samen gebruikt te worden. Vandaar ook dat we het vaak hebben over het Barefoot-zadelsysteem. Het flexibele Barefoot-zadel en de flexibele pad met inlages werken samen om het paard te beschermen.

    In de praktijk blijkt dat het veel beter werkt wanneer je een pad met inlages gebruikt om de ruggengraat van het paard vrij van druk te houden, dan wanneer je gewoon een stel dikke zadelkussens aan het zadel vastmaakt. Een boomloos zadel met dikke kussens er aan is direct veel minder flexibel en de pasvorm wordt daardoor direct een heel stuk moeilijker waardoor dergelijke zadels op veel minder verschillende paardenruggen passen dan een Barefoot.

    Bovendien wordt er alsnog een dekje onder het zadel met de dikke kussens gelegd....en dit dekje kruipt dan tussen de kussens of trekt juist strak over de rug waardoor de ruggengraatvrijheid weer beperkt wordt: dit is natuurlijk niet erg handig.

    Bij de Barefoot-pad liggen de "kussens" (lees inlages van de pad) direct op de rug en kunnen het zadel en de pad langs elkaar heen bewegen waardoor het geheel flexibeler blijft.

    De pads met inlages maken het Barefoot-systeem compleet. Het VPS in het zadel bestaat uit diverse laagjes die schokdempend en drukverdelend werken.

    De Barefoot-pads zijn ook uit verschillende laagjes opgebouwd:
    - schapenwol en vilt om de rug te beschermen tegen irritatie
    - inlages voor de ruggengraatvrijheid / schokdemping / drukverdeling
    - katoen / microfibre voor een stevige en duurzame afwerking
    - sympanova als anti-slip toplaag om het zadel op zijn plek te houden

    Kortom: het Barefoot-systeem werkt met een zadel met dunne kussentjes gecombineerd met een speciale pad met inlages omdat het Barefoot-team van paarden-fysiotherapeuten een zo efficiënt en paardvriendelijk mogelijke werking belangrijker vindt dan een standaard uiterlijk.

    Naast Barefoot pads biedt Becidor ook nog diverse andere mogelijkheden aan, die we zelf eerst getest hebben onder onze eigen Barefoots! Hiermee hopen we meer keuze te bieden qua prijs, kwaliteit, materiaal en design.

    Meer informatie over onze producten

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »