Kingsday Sale 10% extra korting op alle tweedehands artikelen met de code: kingsday24 In de periode 26 t/m 28 april.
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Fenne van Becidor - Zondag 19 Maart 2023

    Waarom een zadelpasservice bij een boomloos zadel?

    Tijdens het zadelpassen krijg ik vaak de vraag gesteld: is een boomlooszadel nou echt beter? Er stond al een oude blog online over "Wat is er nu zo bijzonder aan een boomloos flexibel zadel?". Maar deze vraag motiveerde mij om de voordelen van boomloze zadels en de reden waarom het nu toch slim is om gebruik te maken van een zadelpasservice, met mijn kennis anno 2023 nog eens op te schrijven/ herschrijven in een nieuwe blog. 

    100% boomloos

    Ik ben 100% boomloos zadelpasser en dat is echt mijn vak en specialisme. Ik rij inmiddels ruim 15 jaar mijn eigen paarden boomloos en dat zijn verschillende types geweest van tonnetje ronde haflinger tot korte rijpony's maar ook gewoon een klein paard met een "normale" rug. Daarmee heb ik en probeer ik nog steeds heel veel uit. Het geeft veel informatie hoe de verschillende modellen zich verhouden bij verschillende paarden. Want ten opzichte van 15 jaar geleden is dat denk ik het grootste verschil met nu, die verschillende modellen. Toen hadden we misschien de keus uit 4 verschillende modellen boomloze zadels, actueel bestaat het assortiment uit meer dan 60 modellen en dan hebben we het niet nog niet over de verschillende maten (en ook een deel van het assortiment staat niet eens op de site, als gevolg van tijd gebrek #oeps).

    Vele modellen

    Deze grote hoeveelheid modellen met iedere hun unieke eigenschappen en pasvormen maakt dat ik tegenwoordig de voorkeur geef aan zadelpasservice voor boomloze zadels. Terwijl we 15 jaar geleden vonden dat het testen van een boomloos zadel vaak voldoende was om te beoordelen of het iets voor jou en je paard is. Nu is mijn ervaring dat de verschillende modellen toch een verschillend effect hebben op paarden. Dus voor een perfect resultaat is zadelpasservice nu ook voor boomloze zadels aan te raden. Boomloze zadels passen makkelijker als boom zadels. Want door het niet hebben van een zadelboom hoeft deze niet perfect te passen en boomloze zadels passen zich aan naar de rug van het paard. Maar ik wil graag dat je 5 a 10 jaar tevreden kan rijden met het zadel en daarvoor wil je het perfect hebben. Een goede pasvorm van het boomloze zadel heeft ook vooral invloed op de stabiliteit van de zadels. Dat wordt ook verteld over boomloze zadels, ze schuiven gemakkelijker als een boomzadel. Naar mijn ervaring is dat ook soms zo. Indien er onvoldoende aandacht is besteedt aan of de pasvorm van een bepaald model boomloos zadel past bij de bouw van het paard. Niemand wil vallen natuurlijk, dus dit is een belangrijk punt.

    Breed zitten?

    De afgelopen jaren was het meest gehoorde argument voor ruiters om niet voor boomloos te kiezen vaak, het zit te breed. Deze informatie hebben ontwikkelaars natuurlijk niet naast zich neer gelegd. Dus er zijn nieuwe modellen ontwikkeld en die hebben niet meer alleen invloed op het paard, maar ook de zit voor de ruiters is op diverse modellen anders. Barefoot bijvoorbeeld heeft hierdoor zelfs een compleet nieuwe lijn ontworpen: de Pro zadels. Deze hebben smallere zit dan de standaard Barefoot zadels. Dat maakt dat de zadels niet alleen voor het paard, maar ook voor de ruiter gepast moet worden.. Geen enkel zadel, boom of boomloos, past als de ruiter er niet goed op/in kan zitten. Want dat brengt de combinatie bijna altijd uit balans met negatieve effecten voor zowel ruiter als paard tot gevolg. Dus heb jij korte of lange benen? Ben je slank of iets steviger? Veel billen of platte billen? Is je bekken breed of smal? Ben je flexibel in je heupgewricht? Dat heeft allemaal invloed op in welk zadel jij het beste zit en je paard het beste lopen kan. Helaas kan ik niet al deze factoren beoordelen vanaf een foto, dus ook in dit geval heeft zadelpasservice de voorkeur zodat je zelf ook kan proefrijden.

    Complete combinatie:

    Paard, boomlooszadel en ruiter zijn dus van invloed op elkaar. Maar als ik er dan toch ben, kijk ik ook naar de pasvorm van de singel en het boomlooszadeldekje. Zodat je echt een complete combinatie hebt die helemaal bij jullie past en je hopelijk langdurig plezier van gaat hebben.

    Past een boomloos zadel op ieder paard?

    Het argument, een boomloos zadel past op ieder paard, wat 15 jaar geleden regelmatig werd gezegd. Klopt anno 2023 nog steeds. Echter het moet wel het juiste voor paard en ruiter perfect passende model en maat boomloze zadel zijn. Een boomloos zadel past makkelijker, dat kan ik nog steeds bevestigen. Voor mij zijn er daarnaast nog een aantal andere argumenten dat ik nog steeds kies voor boomloos rijden:

    1. De eerste en misschien wel de belangrijkste is de bewegingsvrijheid die een boomloos zadel biedt. Een boom kan niet meebewegen met een paard. Tijdens het rijden beweegt een paard continue en je wilt niet dat het zadel de bewegingen van het paard in de weg zit. De flexibiliteit van een boomloos zadel waarmee hij naar de rug van je paard vormt biedt ook tijdens het rijden voordeel dat het zadel de bewegingen van je paard kan volgen.
    2. De drukverdeling. In theorie verdeelt een boom zadel beter de druk als een boomlooszadel. Maar om die theorie ook in praktijk tot een succes te brengen moet de boom van je zadel perfect passen op je paard, niet alleen bij het opzadelen maar ook tijdens het rijden. Als hij namelijk niet perfect past kan hij bruggen, rocken, drukken, knijpen of knellen. Als je paard gaat bewegen verandert zijn rug en beweegt zijn rug. Dan ontstaan er (veel) momenten dat de boom niet meer perfect past en daardoor de druk niet meer optimaal verdeeld. Bijvoorbeeld als een paard zijn buikspieren aanspant en zijn rug daarmee iets lift kan het zadel een beetje gaan rocken. Maar het kan ook zijn dat je paard zijn rug niet wil liften omdat het dan gaat knellen achter zijn schouders.
    3. De flexibiliteit en aanpasbaarheid. Boomloze zadels zijn dus flexibel. De mate van flexibiliteit is verschillend per merk en model. Dit geeft bewegingsvrijheid en houdt de drukverdeling in stand tijdens het rijden. En het heeft ook voordelen met betrekking tot behoud van de geschiktheid van je zadel op je paard. Als je paard van vorm verandert door het seizoen/rantsoen, blessure bij jou of bij hem, je hebt (tijdelijk) minder tijd om te rijden of drachtigheid dan kan een boomlooszadel deze veranderingen volgen. Bij boomzadels geven deze kleine veranderingen vaak al drukkingen. Daarnaast zijn vele boomloze zadels aanpasbaar in breedte maat en indien nodig iets te corrigeren met het boomlooszadeldekje, mochten er grote veranderingen optreden dan zijn hiermee oplossingen te vinden. Het geeft je als ruiter ook rust dat je niet direct de zadelmaker hoeft te bellen als je op vakantie bent geweest.
    4. Communicatie, de flexibiliteit zorgt er ook voor dat jij je paard beter voelt. Soms is het wel even wennen want een boomloos zadel rijdt gevoelsmatig anders als een boomzadel. Maar de meeste ruiters ervaren dat door een boomloos zadel de communicatie met hun paard gemakkelijker en beter gaat en dat ook hun ruitergevoel en zitbalans verbeterd.

    Dus is een boomloos zadel nu echt beter? Ja, een goede kwaliteit boomloos zadel waarin aandacht besteedt is aan de drukverdeling is in veel opzichten beter als een boom zadel. Een boom verdeelt alleen in theorie de druk beter, maar daarvoor moet hij perfect passen en dat is alleen te realiseren als je paard niet beweegt. 

     

    Meer informatie over onze producten

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »