Bestel de Surprise cadeaubox vanaf 29,99 én je bestelling wordt gratis verzonden!
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Fenne van Becidor - Maandag 16 November 2020

  Wat is ruwvoer en waarom is het zo belangrijk voor mijn paard?

  Ruwvoer voeren

  Wist je dat ruwvoer de belangrijkste voedingsbron is voor paarden? Wat is ruwvoer eigenlijk? Weet je hoeveel ruwvoer je paard nodig heeft? En weet je hoeveel ruwvoer je je paard voert? Ruwvoer draagt bij aan de gezondheid van je paard, daarom delen wij graag een paar van onze tips voor het voeren van ruwvoer met je!

  Wat is ruwvoer eigenlijk?
  Voor paarden zijn de volgende soorten ruwvoer geschikt, gras, hooi, voordroogkuil, stro, luzerne en eventueel takjes en blaadjes. Gras, hooi en voordroogkuil zijn de belangrijkste ruwvoer soorten, deze worden vaak aangevuld met stro, luzerne, takjes en blaadjes. Gras verzameld het paard zelf op de weide, je kan helaas slecht bepalen hoeveel gras je paard daar eet, je kan gras wel goed combineren met hooi. 

  Waarom is ruwvoer zo belangrijk?
  Paarden vroeger en in het wild leefden in steppegebieden met rauwe moeilijk verteerbare planten en waarin weinig voedingstoffen zaten. Het spijsverteringskanaal van het paard heeft zich daarom geoptimaliseerd om voedingsstoffen te halen uit planten waarin weinig voedingsstoffen zitten en planten waaruit de voedingsstoffen moeilijk te verkrijgen zijn. Ondanks dat wij paarden nu houden en voeren is het spijsverteringskanaal van een paard ongewijzigd. Het darmstelsel is lang, het heeft een grote blinde darm voor vertering van oa hout structuren en geen galblaas omdat het paard de hele dag at (want hij moest uit al die planten wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgen), dus het gal hoefde niet te worden opgeslagen. Het paard zijn spijsverteringskanaal heeft daarom nog steeds behoefte aan veel ruwvoer en gaat gekke dingen doen als hij te weinig en te lang geen ruwvoer krijgt, denk aan koliek.

  Hoeveel ruwvoer heeft een paard per dag nodig?
  Op de meeste sites en onderzoeken wordt gezegd dat paarden 1-2% van hun lichaamsgewicht aan dagelijkse hoeveelheid ruwvoer nodig hebben. Ik houd echter aan minimaal 2%, omdat de ervaring leert dat mijn paarden het daarop beter doen. Dus bijvoorbeeld mijn haflinger, weegt ca 400kg, geef ik dagelijks minimaal 8 kg ruwvoer. Let op, ik spreek de hele tijd van minimaal x kg. Ik let ook op het gedrag van mijn paarden en hun lichamelijke conditie, wanneer nodig voer ik ze meer ruwvoer. Weet je niet hoeveel je paard weegt? Gebruik dan de "kilo-meter" of reken het uit met behulp van een formule.

  Hoe biedt je ruwvoer aan?
  In het wild verzamelde paarden hun ruwvoer in ca 16 uur per dag, hiervoor legde ze vaak 20-60km per dag af. Onze paarden zijn echter een beetje verwend en hoeven dit niet meer, wij verstrekken namelijk hun ruwvoer. Het spijsverteringskanaal vind het alleen niet leuk als je dit maar één keer per dag doet, verdeel het ruwvoer daarom in porties van 3 maar liever nog 6 porties van enkele kilo's. Zodat het paard de hele dag door wat in zijn spijsverteringskanaal krijgt. Om het paard langer over het ruwvoer te laten doen kan je het in een slowfeeder stoppen, zo doet het paard langer over zijn porties. Houdt er rekening mee dat tussen de laatste voerbeurt 's nachts en de eerste voerbeurt 's ochtends meer tijd zit, dus geef 's nachts een grotere portie. Wil je je paard ook stimuleren tot meer beweging denk dan aan beweging stimulerende huisvesting zoals een Paddock Paradise. 

  Tip voor het bepalen van de hoeveelheid ruwvoer die je voert:
  Nu weet je wat je paard minimaal aan ruwvoer nodig heeft en in wat voor porties je dat wil verdelen nog een tip om gemakkelijk in de gaten te houden hoeveel ruwvoer je je paard geeft. Neem een hooinet (weegt vaak zelf ca 500gr) of bigshopper, stop daarin de hoeveelheid hooi die je denkt nodig te hebben. Een weeg dit met behulp van een weegunster, trek in geval van een hooinet hiervan 500gr af. Vul zo nodig bij of haal wat uit de zak. Wil je bijhouden wat je daadwerkelijk aan ruwvoer voert iedere dag, gebruik dan onze gratis (ruw)voer kalender, dit is tevens een goede controle of je wel voert wat je denkt dat je voert.

  Meer informatie over onze producten

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »