Welke maat Barefoot pommel/fork heeft mijn paard nodig?

Barefoot zadels: Welke maat Pommel en Fork? (voorboogje) ook wel schoftbreedte.

 

Wat is de pommel/fork?
Voorin het Barefoot zadel zit een hard/stevig boogje, ook wel het voorboogje genoemd. Bij een western Barefoot zit hieraan een knop bevestigd. De pommel/fork is gemaakt van kunststof waarin een hele kleine vering zit. De fork/knop is overtrokken met leer, voor de afwerking.

Waarom zit er een pommel/fork in het Barefoot zadel?
De pommel/fork zit in het zadel om ruimte te creëren voor de schoft van je paard. Door het ontbreken van de harde zadelboom kunnen de Barefoots zich perfect vormen in de lengte en breedte van de rug, maar om de schoft echt goed vrij van druk te houden is in een zadel een puntige versteviging rond de schoft nodig.

Verschillende maten:
Barefoot heeft verschillende maten pommels en forken beschikbaar, voor de absolute fijn-afstelling van de zadels. Ze zijn te herkennen aan hun verschillende kleuren:
- wit/beige = S
- grijs = M
- rood = L
- blauw = XXL
- kussens vulling zacht = XXXL
Let op: oude Barefoot pommels en forken hebben deze kleuren nog niet.

Maat bepalen:
De perfecte maat pommel / fork kun je bepalen met het maat-sjabloon, zie onderstaande link, het is een PDF-bestand.
Download hier het MAATSJABLOON en de bijbehorende UITLEG.

Hoe werkt het Maat-sjabloon?
- Stap 1: Print het maatsjabloon 4x uit, alle 4 de keren gewoon op een normaal A4-tje.
- Stap 2: Neem 4 stukken karton (voor de stevigheid en vormvastheid) en plak op elk van die stukken een A4 afdruk van het sjabloon.
- Stap 3: Knip of snij nu langs de stippellijntjes de 4 verschillende maten uit, zodat je een maat S / M / L / XXL sjabloon overhoudt.
- Stap 4: Deze 4 gebruiksklare sjablonen kun je nu meenemen naar het te meten paard.  
- Stap 5: Pas de sjablonen rond de aanzet van de schoft, en bepaal welk sjabloon (welke maat) het mooiste aansluit rond de schoft. Zie de rode lijn in deze foto, daar komt de pommel/fork te liggen dus daar moeten we ook de maat bepalen:

sjabloonpositie.jpg

Wanneer past het sjabloon goed?
Het sjabloon dat netjes rond de schoft ligt, zal niet alleen met de uiteindes op het paard rusten maar de hele zijkanten zullen netjes tegen het paard aan liggen, zonder te knijpen, en er zal wat ruimte vrij blijven tussen bovenkant schoft en sjabloon.

pommel-tesmal.gif

Bij de bovenstaande afbeelding is de pommel te smal, er is een te klein raakvlak met de rug van het paard.

pommel-tebreed.gif

Bij de bovenstaande afbeelding is de pommel te breed, er is een te klein raakvlak met de rug van het paard.

pommel-goed.gif

Bij de bovenstaande afbeelding is de pommel goed, er is een groot raakvlak met de rug van het paard.

Twijfel tussen twee maten?
Twijfel je tussen twee maten? Dan kun je het beste de grotere maat kiezen. De pad met inlages en het VPS systeem vullen de ruimte op die eventueel over blijft.

Hoe nu verder:
Standaard worden de zadels Cheyenne, Just Ad Just, Cherokee, Barrydale, London, Lexington en Happy Valley met een maat M geleverd. De Madrid, Atlanta, Arizona, Nevada, Virginia, Misoulla en Lazy Mountain worden met maat L geleverd. De Cheyenne kids wordt geleverd met een maat L voorboogje speciaal voor pony's. Mocht deze maat niet overeenkomen met de maat die geschikt is voor je paard dan kun je los een andere maat voorboogje bij bestellen. In de pommel zijn de maten S, M, L, XXL en zacht verkrijgbaar, in de fork zijn de maten M, L, XXL en zacht beschikbaar, geen maat S. Voor het Cheyenne kids zadeltje is alleen een zachte pommel beschikbaar. Zie de keuzes hieronder.

Oude Barefoot zadels:
Oudere Barefoots hebben soms nog andere maten pommels, de maten zijn verschillende keren aangepast. Oudere Arizona`s hadden een Medium fork, de Nevada heeft altijd al een Large fork gehad. Let dus goed op bij aankoop van een oudere Barefoot, dat de pasvorm anders kan zijn dan de moderne versies!

 

Sorteer op
© 2010 - 2020 Becidor | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel